Zwitser Biya en thuisloper Van der Schaaf winnen EAP Indoor Amsterdam

1-02-2020

Op zaterdag 25 januari organiseerde Phanos de Indoor Amsterdam, onderdeel van het Europese EAP circuit. Ruim tweehonderd Nederlandse en 22 buitenlandse atleten reisden af naar Sportcentrum Ookmeer om te strijden op verspringen, hoogspringen, 60m sprint en/of 60m horde. Voor het springen en sprinten waren twee gecombineerde klassementen, waarbij beide onderdelen voor beide geslachten naar IAAF punten werden omgerekend en daarop prijzen werden uitgereikt.

Bij de spring-onderdelen won Jaroy Biya (Zwitserland) met een sprong van 7,46. Tweede was Marlies van Haaren (Phanos) met een sprong over 1,78m bij hoogspringen. De derde plek kwam ook van het verspringen mannen: Dudly Boeldak (Rotterdam Atletiek) kwam tot 7,36. Bij hoogspringen voor mannen won Dave Brandhoff (Lycurgus) dik met 2,04. Bij verspringen vrouwen werd het een spannende wedstrijd met de uiteindelijke top 3 op 7 centimeter van elkaar. Tot haar laatste sprong stond Nynke van den Heuvel (AAC) derde, maar met een laatste poging van 5,79 wist ze de wedstrijd alsnog te winnen. In dezelfde wedstrijd kwam para-atleet Fleur Jong (Phanos, IPC 64) tot 5,68 – 4 cm onder haar eigen wereldrecord.

Het spring/horde klassement won de thuisclub: de 7.81 van Liam van der Schaaf (Phanos) op de 60m horde was genoeg om dit klassement te winnen, en wipte hem tevens tot 9e plek allertijde. Hij werd geflankeerd door de beste twee sprintsters: Nketia Seedo (U-track) kwam tot 7,44 en werd tweede in het totaalklassement en Nargelis Statia (Rotterdam Atletiek) tot 7,46. Extra knap van Seedo gezien ze als junior zich dus op het senioren podium wist te werken. Chanté Samuel (Phanos) kwam tot 8,47 op de 60m horde: op twee punten na niet genoeg voor een plek op het podium maar wel een dik PR. Bij de 60m sprint werden er ook snelle prestaties neergezet bij de mannen: Theodoor Young (Zuid-Afrika) won in 6,78 en Keitharo Oosterwolde (Phanos) werd tweede in 6,83 – dit laatste was genoeg voor een nieuw baanrecord bij de JJA en versterkt daarmee zijn 4e plek op de allertijde ranglijst.

Over het EAP circuit

Het EAP circuit bestaat sinds 1990 en bestaat uit 18 wedstrijden door heel Europa en het jaar. Bij al deze wedstrijden strijden lokale atleten tegen atleten uit de rest van het Europa. Atleten van deelnemende clubs kunnen onder gunstige voorwaarden aan de andere wedstrijden deelnemen. Volgende wedstrijd in het EAP circuit is dichtbij: het Dour sprint festival in België op 9 februari.